Atelierul de Fotografie

contact@escamonde.ro; 0741/533.132

Încă de la înființarea asociației în 2005, fotografia a fost una dintre activitățile principale ale Clubului de Turism și Arte “Escamonde” Ploiești. În ultimii 8 ani, prin ateliere, expoziții și mai nou festivalul de fotografie “Secvențe”, am acumulat o experiență bogată, pe care dorim să o dezvoltăm în continuare.
Cursul de fotografie a fost frecventat de peste două sute de persoane de-a lungul celor 15 ediții și fiecare participant și-a lăsat amprenta asupra modului de predare a acestui curs de fotografie, iar în acest moment explicarea funcțiilor aparatului foto, lecții atât de necesare începătorilor, se îmbină armonios cu detaliile tehnice avansate, de care au nevoie fotografii experimentați. În același timp, specificațiile artistice despre compoziție și folosirea luminii, capătă mai mult înțeles atunci când se dorește realizarea unei serii de fotografii. Astfel, la finalul acestui curs, veți putea obține atât imagini individuale puternice, cât și o serie de imagini bine pusă la punct.

Cursurile noastre încep cu informații tehnice, care vă vor ajuta în cunoașterea aparatului foto și a accesorilor necesare, dar în același timp vom discuta și despre scopul fiecăruia în ceea ce privește fotografia. Ce vă motivează și ce vă atrage la această îndeletnicire artistică.

Atelierul (februarie – mai) cuprinde 15 cursuri în care vom îmbina partea teoretică cu cea practică, 3 ture foto de una sau mai multe zile și 3 ședințe foto cu model. În toată această perioadă, fiecare participant va beneficia de sesiuni 1 vs 1 cu tutorele și de o ședință foto profesională în studio sau aer liber, cu model și echipamentul necesar.

Practica profesională (mai – septembrie) este adresată celor care vor să cunoască mai bine substraturile fotografiei. După terminarea în comun a primei părți a atelierului, vom continua cu lucrul în camera obscură, istoria fotografiei, sfaturi pentru obținerea finanțării unor proiecte foto, cunoașterea unor fotografi consacrați, prezentarea unor posibilități de colaborare cu diferite instituții, firme și persoane din domeniu. Totodată, se va lucra mult mai intens în finalizarea unui proiect foto în conformitate cu preferințele fiecăruia.

Atelierul de Fotografie este ținut de Cătălin Munteanu, un fotograf pasionat de frumusețea oamenilor și a naturii. Și-a început activitatea în domeniu în 2006, colaborând cu diverse reviste din domeniul turismului, ecologiei, portretisticii și a fotografie documentare. În tot acest timp, a câștigat și a fost nominalizat în cadrul mai multor concursuri naționale și internaționale. Pentru a învăța să folosească acest mediu artistic a participat la diverse cursuri din țară, învățând să impresioneze vizual atât prin tehnică, cât și prin partea artistică a fotografiei. În anul 2012 s-a decis să urmeze prestigiosul curs de fotografie documentară din cadrul Universității din Sudul Țării Galilor, un curs cu o vechime de peste 100 de ani. Tot el este și fondatorul Festivalului de Fotografie Secvențe, festival ce în fiecare toamnă reușește să reunească mari nume de fotografi naționali și internaționali.