Curs montan – vară 2022

contact@escamonde.ro; 0741/533.132
Eveniment facebook   //  Calendar PDF (în lucru)

Clubul de Turism și Arte Escamonde Ploiești organizează cea de-a 18-a ediție a Cursul de pregătire și inițiere montană.
Perioada cursului: 14 mai – 18 septembrie 2022.

Vom merge în munții Aninei / Valea Cernei, Bucegi, Ciucaș, Iezer-Făgăraș, Măcin, Piatra Craiului, Piatra Mare, Retezat/Parâng și Rodnei. La finalul cursului stăm câteva zile în Cheile Turzii, un incredibil poligon de escaladă.

Calendarul turelor – O să fie publicat la începutul cursului și pe cât posibil vom încerca să nu schimbăm data turelor. Totuși, în funcție de vreme sau de programul participanților, pot părea diferite modificări. Vă vom anunța în timp util eventualele modificări.

În cadrul cursurilor teoretice vom învăța cum să folosim nodurile în alpinism, să facem uz de hartă şi busolă, să cunoaștem munţii pe care îi vom cutreiera și alte informații folositoare despre meteorologie, ecologie şi prim ajutor. În același timp vă oferim o scurtă inițiere în fotografia turistică.

Turele la munte vor fi de una sau mai multe zile și se vor organiza la sfârșitul săptămânii, cu excepția cazurilor în care destinația noastră se află la mare depărtare de Ploiești, de exemplu munții Rodnei. Va exista un program pentru întreaga perioadă a cursului, program ce va fi anunțat la începutul cursului. Pe cât posibil vom încerca să ajustăm acest program în funcție de dorințele și posibilitățile participanților.

Vom porni pe trasee ușoare, scurte, cu diferență de nivel mică, pe care le vom parcurge ușor și cu pauze dese. Progresiv, vom trece la trasee de dificultate medie, iar spre sfârșitul verii vom urca pe vârfurile înalte ale Carpaților.

Aproape de finalul cursului, vom organiza o tabără de alpinism în Cheile Turzii, cu durata de aproximativ 5 zile. În fiecare an ne-am simțit excelent, costul transportului și al cazării este modic, iar condițiile sunt excelente. O să fie o săptămână de vis! Cine nu este interesat de alpinism, poate explora peșterile și obiectivele turistice din zonă sau îi poate fotografia pe cei ce vor escalada!

Ca o noutate pentru acest curs, sperăm să organizăm și o tabără de alpinism dedicată deschiderii unor rute noi de alpinism și escaladă în Munții Bucegi. Mai exact, vom identifica și vom pitona câteva trasee, montând spituri, pitoane și regrupări. Bineînțeles, vom da nume acestor trasee și le vom trece în topografia generală a traseelor de alpinism.

Clubul Escamonde are și sala de Escaladă în Ploiești, iar toți participanții la cursul montan vor beneficia de reduceri și sesiuni gratuite.

Vârsta recomandată: Minimum 14 ani, cu mențiunea că minorii trebuie să prezinte acordul scris al părinților. Ne bucurăm când vin și copii mai mici, dar în cazul lor este necesară prezența părinților la curs. Suntem o echipă mică și nu ne putem asuma răspunderea supravegherii lor.

Echipament personal obligatoriu: bocanci, rucsac, sac de dormit, izopren, hanorac rezistent la vânt, pelerină de ploaie, lanternă. Dacă nu aveți încă echipamentul necesar, vă putem ajuta cu sfaturi și reduceri la magazinele de specialitate.

Echipamentul pentru escaladă și orientare va fi asigurat de club.

Cotizație curs montan 2022
500 lei – persoane nou înscrise;
400 lei – membrii aderenți ai clubului;
Gratuit pentru membrii activi.
Plata se va face direct în contul clubului: RO17 BRDE 300S V226 7714 3000, BRD Ploiești, cu mențiunea: Cotizație Curs Montan 2022.

Înscrierile se vor face miercuri, joi și vineri (11 – 13 mai), între orele 16:00 – 20:00, la sala de Escaladă în Ploiești din strada Gilortului, nr. 1B. Pentru orice alte informații vă rugăm să ne contactați.

Pentru ca înscrierea să fie validă, toți participanții trebuie să:

– completeze fișa de înscriere (Fișă de înscriere – online);
– să fie de acord cu regulamentul cursului (Regulament Curs Montan 2022);
– să citească Statutul clubului (Statut Escamonde);
– să achite cotizația menționată.

Prima excursie este sâmbătă sau duminică, 14/ 15 mai, la Stâncile Sf. Ana, Sinaia. Alegem ziua în funcție de condițiile meteorologice. Vom anunța fiecare persoană înscrisă în timp util.
Plecăm la ora 07:29 cu trenul R 3021 din Gara de Vest Ploiești și ne întoarcem seara în jur de ora 20:00.

Prima ieșire la munte este mereu dedicată cunoașterii echipamentului de escaladă: hamul, carabinierele, coarda, casca, dispozitivele de asigurare, noduri etc. Veți face primul rapel și vom face împreună primii pași pe stâncă. Curaj, de sus lumea se vede mult mai frumos. Echipament necesar: bocanci de munte, haine călduroase, pelerină de ploaie, fes, mănuși, rucsac, apă și mâncare. Echipamentul de alpinism este asigurat de club.

Vă așteptăm!

Info: Cei care nu au echipamentul complet sau doresc să-și achiziționeze ceva nou, vor fi îndrumați de noi pentru a face alegerile potrivite. În același timp, menționăm că avem 10% reducere la magazinele MontrekHimalaya București, Nootka și Zumont. Toți participanții la acest curs vor beneficia de această reducere. Produsele de calitate nu sunt mereu ieftine, dar vă vor proteja de capriciile vremii, vor fi rezistente și comode. Este recomandat să cumpărăm echipament durabil și de calitate, potrivit activităților practicate. În general echipamentul ieftin nu este nici rezistent și nici foarte bun.