Recomandări montane

De multe ori, sporturile montane sunt catalogate ca fiind sporturi extreme. Uneori este adevărat, alteori se exagerează. Omul și-a început existența în natură și a devenit înțelept, atunci când a început să o înțeleagă și mai ales, să o asculte, să învețe de la ea.
Cu greu putem egala frumusețea unei plimbări în natură, când totul este plin de culoare și Soarele ne zâmbește. Dar lucrurile se pot schimba drastic atunci când vremea devine capricioasă sau nu suntem pregătiți pentru poteca pe care vrem să o urmăm.

Mai jos găsiți câteva informații utile. Bineînțeles, acestea sunt informații generale. Vă recomandăm să adaptați totul conform experienței personale, a grupului, a traseului pe care urmează să mergeți și nu în ultimul rând, recomandărilor instituțiilor și organizațiilor de profil (salvamont, asociații montane, ghizi montani, cabanieri, localnici etc).

Echipamentul de vară

Încălțăminte cu talpă aderentă, adecvată traseelor montane. Discuția despre cea mai potrivită pereche de încălțăminte pentru munte și plimbări în natură este probabil fără sfârșit. Ca recomandare generală, talpa care poartă octogonul galben al mărcii Vibram este o garanție foarte demnă de luat în seamă. Unele persoane preferă încălțămintea ușoară, joasă, cu care se poate deplasa foarte rapid pe potecile montane. Dacă vremea este frumoasă și nu trebuie să trecem peste zone umede, probabil este o alegere bună, datorită faptului că aceste tipuri de încălțăminte sunt ușoare și permit piciorului să respire. Problema poate să apară atunci când începe să plouă, iar terenul devine alunecos.
În același timp, un montaniard care vrea să uite de grija picioarelor ude, va purta aproape mereu bocanci tip 3 sezoane. O astfel de pereche de bocanci ne va proteja întotdeauna atunci când sărim peste pietrele unui râu, când trebuie să traversăm o zonă mlăștinuoasă sau stânca este udată de ploaie.

Hainele potrivite. La munte tot timpul vremea este schimbătoare și cu ușurință temperatura poate să scadă dramatic, chiar dacă ne aflăm în anotimpul caldă. Dacă jos, în vale avem peste 20°C, asta nu înseamnă că o să fie la fel de cald și sus. Cu fiecare sută de metri urcată, temperatura scade, iar în cazul în care se strică vremea, temperatura poate să ajungă coboare rapid și nu de puține ori, la peste 2000 de metri altitudine, putem avea ninsoare chiar și vara.
Cunoscând acestea, este mereu necesar să avem la noi un hanorac călduros și o pelerină de ploaie. Fesul și mănușile sunt deasemenea la fel de importante. Dacă tricoul nu este foarte important, pantalonii în schimb sunt. Recomandăm materiale rezistente, atât la frig, cât și la umezează sau vânt. Mărcile deja consacrate au o gamă largă de pantaloni și tricouri, astfel încât ne putem găsi cu ușurință hainele potrivite.

 

Echipamentul de iarnă

 

 

Rucsacul

Util în rucsac: busolă, briceag,

Echipamentul de alpinism