Mont Blanc

                                   

_MG_9751În ultimii ani alpinismul a prins un avânt nou în România și din ce în ce mai multe persoane doresc să ajungă pe cele mai înalte culmi.
Vârful Muntelui Alb, situat la granița dintre Italia și Franța, atinge altitudinea de 4808m și este cel mai înalt pisc din Europa de vest.

Pentru că oricine își dorește să ajungă pe vârf are nevoie de o pregătire temeinică, demarăm un program de antrenament care se va desfășura în perioada februarie – august, culminând cu ascensiunea pe vârful Mont Blanc în luna august. Acest program este dedicat membrilor clubului Escamonde.

Programul va avea trei etape: stagiul de pregătire, aclimatizarea și ascensiunea pe Mont Blanc. Stagiul de pregătire va consta în ședințe teoretice, ture alpine în munții Carpați și antrenament la panoul de Escaladă în Ploiești. În plus, vom discuta despre achiziționarea și cunoașterea echipamentului necesar ascensiunilor montane. În luna august, cei corespunzător echipați și pregătiți, vor porni spre Chamonix, unde vom avea câteva ture pregătitoare, iar ulterior vom urca spre mult doritul vârf Mont Blanc.

Prima etapă – Stagiul de pregătire
Este compus din cursuri teoretice, antrenament la panoul de escaladă și ture la munte. Nu este obligatoriu să ajungeți la toate, dar este foarte recomandat să participați la cel puțin jumătate dintre activităților din program.

Cursuri teoretice
escamondeMB2018-02
În cadrul acestor întâlniri, se va discuta despre echipament, tehnici de asigurare, meteorologie, prim-ajutor, orientare turistică și alte lucruri pe care trebuie să le cunoaștem când urcăm în munți. Cursurile se vor ține lunar la panoul de Escaladă în Ploiești, în perioada ianuarie- august.

Ture de iarnă
escamondeMB2018-03Vom organiza 4 excursii de o zi sau două, cu scopul de a pune în practică cunoștințele acumulate în cadrul cursurilor teoretice și de a căpăta experiența necesară folosirii colțarilor, a pioletului și altor echipamente necesare alpinismului. Vom urca pe văi de abrupt și trasee de creastă în munții Ciucaș, Bucegi și Piatra Craiului.
Familiarizarea cu echipamentul montan specific și pregătirea pentru condițiile meteo de iarnă, sunt punctele cheie ale succesului în ascensiunea pe Mont Blanc.

escamondeMB2018-04Ture de vară
Pregărirea fizică și psihică va continua și după topirea zăpezii, cu excursii de o zi sau mai multe. Urcatul în Alpi nu presupune doar cunoașterea mersului pe zăpadă, fiind necesară și experiența mersului pe poteci de munte sau escaladarea unor pasaje stâncoase. Vom avea în program ture pe văi alpine și trasee turistice, cu scopul creșterii anduranței și a experienței montane.

Aceste ture vor face parte din Cursul de pregătire și inițiere montană. Programul complet al acestui curs îl vom afișa în luna aprilie.

Creasta Pietrei Craiului, traversare din masivul Iezer spre Făgăraș ,cu continuare pe creasta acestuia spre vârful Moldoveanu. O vale de abrupt în Bucegi și un traseu în Retezat.

A doua etapă – Aclimatizare în Chamonix
În luna august vom ajunge în valea Chamonix, unde vom avea câteva ture pregătitoare.

mont-blanc-escamonde

1. Les Houches – Pointe de Lapaz (2,313 m) – Refuge Bellachat – Chamonix.
O tură montană ușoară, menită să ne ofere priveliști minunate asupra masivului Mont Blanc.

2. Tură la Mer de Glace pentru a exersa mersul cu colțari și piolet, plus asigurarea în pasajele de traversare.

3. Ascensiune rapidă până la refugiul Tête Rousse (3,167m). Astfel putem duce sus și o parte din echipamentul necesar ascensiunii finale.

A treia etapă – vârful Mont Blanc

Traseul spre vârf: Les Houches (telecabina Bellevue) – Tramway du Mont Blanc – Nid d’Aigle (2,372m) – cabana Tête Rousse (3,167m) – cabana Gouter (3,817m) – vf. Mont Blanc (4,810m). Cu întoarce pe același traseu.

Program
Ziua 1
București – Milan – Les Houches
În prima zi a excursiei vom călători cu avionul până în Milan, de unde vom închiria mașini spre Chamonix, locul în care s-a născut alpinismul.
Ziua 2Program de aclimatizare
Les Houches – Pointe de Lapaz (2,313 m) – Refuge Bellachat – Chamonix.
O tură montană ușoară, menită să ne ofere priveliști minunate asupra masivului Mont Blanc.
Ziua 3Program de aclimatizare
Tură la Mer de Glace pentru a exersa mersul cu colțari și piolet, plus asigurarea în pasajele de traversare.
Ziua 4Program de aclimatizare
Ascensiune rapidă până la refugiul Tête Rousse (3,167m). Astfel putem duce sus și o parte din echipamentul necesar ascensiunii finale.
Ziua 5 – Les Houches (telecabina Bellevue) – Tramway du Mont Blanc – Nid d’Aigle (2,372m) – cabana Tête Rousse (3,167m)
Trezirea o să fie dis-de-dimineață, micul dejun va fi unul îmbelșugat, după care vom porni spre telecabină, cu care vom urca imediat. Pentru a ne continua apropierea de culmile Alpilor, ne vom alătura altor alpiniști în celebrul tramvai de Mont Blanc, care ne va purta până la altitudinea de 2,372 de metri, punctul final al ascensiunii motorizate. De aici vom avansa pe jos, cu rucsacii în spate. Urcușul nu este dificil, dar este susținut. Vom întâlni deseori caprele de munte și vom face pauze pentru fotografii. Parcurgerea acestui traseu va dura aproximativ 4 ore.
Ziua 6 – cabana Tête Rousse (3,167m) – cabana Gouter (3,817m)
Acesta este sectorul în care vom traversa faimosul Grand Couloir. Ascensiunea se face în mare parte pe stâncă, iar în zonele dificile sunt lanțuri pentru asigurare. Pentru montaniarzii cu experiență, traseul nu este periculos, ba chiar va reprezenta o provocare plăcută. Pe toată durata ascensiunii, toți membrii echipei vor purta căști și hamuri de asigurare.
Pentru că durata de parcurgere este de aproximativ 4 ore, vom începe să urcăm în jurul orei 9 diminața. După-amiaza vom face o tură de acomodare, în care vom încerca ghețarii alpilor cu colțarii și pioleții. Seara vom privi un apus magnific, iar dacă avem noroc, vom admira cerul brăzdat de mii de stele.
Ziua 7 – cabana Gouter (3,817m) – vf. Mont Blanc (4,810m) – cabana Gouter (3,817m)
Traseul dus-întors până pe cel mai înalt vârf din Europa de Vest durează în jur 10 ore. În funcție de vreme, vom alege ora plecării spre vârf între 2 și 6 dimineața. Ne vom echipa corespunzător condițiilor de iarnă, cu haine călduroase, colțari, piolet, ham și cască. Rucsacii vor avea o greutate foarte mică, având la noi doar apă, mâncare, dulciuri, echipamentul minimal și trusa de prim-ajutor. Opțional, aparatul de fotografiat. Vom atinge vârful Mont Blanc, unde vom mortaliza momentul cu o fotografie de grup și vom coborî înapoi la refugiul Gouter. Timp este suficient, trebuie doar să mergem susținut. Bineînțeles vom face pauze pentru gustări, fotografii și respirat!
Ziua 8 – cabana Gouter (3,817m) – cabana Tête Rousse (3,167m) – Nid d’Aigle (2,372m) – Tramway du Mont Blanc – Les Houches (telecabina Bellevue)
Coborârea începe la 9:00 și până la Nid d’Aigle sunt aproximativ 4 ore. Vom face des pauze pentru odihnă și fotografii.
Ziua 9 Les Houches – Chamonix
Vom vizita celebrul oraș, locul unde primii alpiniști au început să facă pași îndrăzneți spre culmi! Muzee dedicate alpinismului, strazi înguste pline la tot pasul de ghizi montani și cimitirul în care se odihnesc temerari din toate timpurile, nume sonore care au luptat pe culmile munților. Opțional, putem lua alege și alte ascensiuni:
– cu telecabina pentru a ajunge pe vârful Aiguille du Midi, loc de unde putem admira uimitorul peisaj alpin. (60 euro/pers).
Ziua 10 – Les Houches – Milan – București
După o frumoasă aventură, a sosit timpul să ne întoarcem acasă. Însă doar pentru a ne pregăti pentru alte drumeții!

Cazare
Ne vom caza la cabana turstică Les Méandres din Les Houches. Cabana face parte din circuitul Tour du Mont Blanc și dispune de toate condițiile necesare unei șederi foarte confortabile și plăcute. Vederea din fața cabanei este direct spre vârfurile Alpilor, iar personalul este foarte prietenos.
Nopțile 5, 6 și 7 le vom petrece la cabanele Tête Rousse și Gouter. Condițiile de aici sunt bune, dar cu restricțiile impuse de altitudine și acces. Dormitoarele sunt comune pentru aprox. 20 de persoane, avem acces la toalete și o sală de mese foarte bine dotată. Prețurile pentru mâncare și alte detalii le puteți vedea la linkurile afișate.

Notă: Cine nu dorește să stea cu grupul la cabana Les Méandres, își poate căuta cazare separat. În acest caz, va exista o reducere din costul total al programului.

Costuri și înscrieri

Costul integral al acestui program este de 1250 euro/persoană și este destinat exclusiv membrilor Clubului de Turism și Arte Escamonde Ploiești.

Pentru membrii clubului care doresc să participe doar la prima sau a doua etapă, costurile sunt:
Prima etapă: 150 euro.
A doua etapă – aclimatizare în Chamonix: 300 euro. Include cazarea.

Nu acceptăm pe nimeni în tura pe Mont Blanc, fără să participe la prima etapă acestui stagiu. Cea de-a doua etapă este opțională.

Înscrierile se vor face personal, în perioada februarie – martie.
Pentru ca înscrierea să fie validă, este necesară plata unui avans de minimum 500 euro. Restul sumei se va achita în una sau două tranșe, până pe data de 31 mai 2020.
Pentru înscrieri și alte întrebări, vă rugăm să ne scrieți la adresa contact@escamonde.ro
Menționăm că acest program nu este deschis publicului, ci este strict pentru membrii clubului. Nu ne dorim să ghidăm pe vârf nicio persoană pe care nu o cunoaștem și cu care nu avem deja o relație de camaradenie. Acest program vine în întâmpinarea acelor membri ai clubului, care își doresc foarte mult să ajungă în Alpi.
1. Stagiul de pregătire (februarie – iulie)
– cursuri teoretice lunare,
– 4 ascensiuni de iarnă,
– 4 ascensiuni de vară,
– antrenamente lunare la panoul de Escaladă în Ploiești.

Pentru toate aceste excursii, fiecare participant își va achita costurile de călătorie, cazare și mâncare.

2. Excursia Mont Blanc include (august)
– avion dus-întors (București – Milan),
– transport dus-întors (Milan – Chamonix),
– telecabina și Tramway du Mont Blanc,
– 3 nopți de cazare la refugii montane (Gouter și Tete Rousse),
– 5 nopți de cazare la cabană în Les Houches (lângă Chamonix),
– asigurare pe toată durata călătoriei;
– minimum 10% reducere la magazinele de profil.

Echipament necesar
– rucsac de 35 – 60l,
– încălțăminte de munte de vară,
– bocanci de munte pentru iarnă – cu prindere rapidă sau semi-rapidă pentru colțari,
– haine potrivite drumețiilor montane de vară (o pereche de pantaloni lungi rezistenți la uzură și umiditate, 2-3 tricouri cu mânecă scurtă, hanorac, geacă impermeabilă, 2-3 perechi de șosete de vară.
– haine potrivite drumețiilor montane de iarnă (pantaloni de iarnă, rezistenți la frig, umiditate și uzură, tricou cu mânecă lungă, geacă impermeabilă, vestă sau geacă de puf, 2-3 perechi de șosete de iarnă),
– parazăpezi,
– mănuși (de vară și de iarnă),
– cagulă și fes sau bandană,
– ochelari de schi și de Soare,
– sac de dormit ușor (maximum 1 kg),
– piolet și colțari,
– bețe de tură;
– ham, 2 carabiniere cu filet, 2 bucăți de cordelină și cască.

Echipamentul de grup conține corzi, trusa de prim ajutor, echipament de salvare și folii de supraviețuire. Toate se vor împărți crespunzător între membri echipei.

Regulament și condiții de participare

1. Toate turele din stagiul de pregătire vor fi anunțate cu cel puțin 2 săptămâni înainte, iar în cazul condițiilor meteo nefavorabile, ele se vor reprograma.
2. Întregul program al cursurilor teoretice va fi afișat la începutul lunii ianuarie.
3. Accesul la panoul de Escaladă în Ploiești se va face în timpul programului sălii.
4. Ascensiunea pe vârful Mont Blanc este supusă condițiilor meteorologice. Pentru o experiență cât mai plăcută, este posibil ca programul afișat să sufere mici modificări în privința zilelor în care vom urca și a orelor de plecare/sosire.
5. Nu este obligatoriu ca toate persoanele înscrise în acest program să participe la toate turele și cursurile teoretice, dar pentru a ne asigura că vom avea o echipă bine pregătită și cu șanse reale de a atinge vârful, vă recomandăm să veniți la cât mai multe ture montane și cursuri.
6. Organizatorul își rezervă dreptul de a refuza participarea persoanelor nepotrivite pentru acest program, inclusiv a celor care dau dovadă de conduită proastă sau care nu au participat la suficiente ture de pregătire și cursuri teoretice.

Notă

O astfel de excursie necesită planificare și multă experiență montană, iar reușita ascensiunii își are baza în aceste etape preliminare. Traseul în sine nu este unul foarte dificil, dar este obligatoriu să avem un minim de cunoștințe tehnice și o bună rezistență la efort susținut. Clubul Escamonde este format dintr-un grup de oameni pasionați de natură și dornici de aventuri, care știu să se sprijine unul pe altul și sunt mereu aproape atunci când cineva are nevoie de ajutor. Este foarte importantă unitatea grupului și siguranța pe care toți membrii o au în coechipieri. Scopul nostru este acela de a atinge cele mai înalte vârfuri, dar înainte de toate ne interesează să ne întoarcem sănătoși acasă. Ascensiunile montane sunt activități care solicită mult organismul, atât fizic, cât și psihic, iar un corp neantrenat nu are cum să te poarte spre vârf. Nu trebuie să uităm că atunci când o persoană nu poate continua, tot grupul se resimte.

Acest stagiu de pregătire vine ca un răspuns pentru toți cei care vor să ne urmeze pe culmile Alpilor. Vrem să urcați pregătiți și vrem să ajungem cu toții voioși pe vârf. Nu își dorește nimeni ca o excursie plăcută să se transforme într-un calvar, iar amintirile din aceste locuri atât de frumoase, să fie neplăcute. Avem înaintea noastră o perioadă de timp suficientă pentru pregătirea necesară. Totodată, este mai mult decât necesară cunoașterea folosirii corecte a echipamentului montan și alpin și vom face acest lucru prin exerciții cât mai dese. La finalul acestui program vom urca spre culmile albe ale Mont Blanc-ului, plini de încredere și entuziasm.

În ascensiunile noastre nu vom face încercări nesăbuite și vom calcula bine șansele noastre de a încheia tura cu succes. Aceste șanse sunt în primul rând impuse de vreme și bineînțeles, de condiția fizică a participanților.

Fotografii de Cătălin Munteanu
@freestate-photographic.com