Atelierul de Fotografie

AdF-20196 mai – 22 iulie 2019
contact@escamonde.ro
Eveniment Facebook

Acest curs este destinat tuturor celor pasionați de fotografie, fiind recomandat începătorilor şi celor de nivel mediu. Informaţiile prezentate în cadrul cursurilor sunt de un real folos tuturor celor care doresc să se exprime cu ajutorul artei fotografice. Întâlnirile vor avea loc în fiecare zi de luni, între orele 18:30 – 20:30. În cadrul Atelierului de Fotografie sunt 14 întâlniri, care vor cuprinde cuprinde cursuri teoretice, ateliere practice și ture foto.

În cadrul cursurilor vor fi explicate majoritatea “dilemelor tehnice” ale fotografiei, învățând să folosim aparatul de fotografiat, obiectivele și accesoriile necesare. Vom aborda și aprofunda pe rând fotografia peisagistică, portretistică, de studio, nocturnă, arhitecturală, documentară etc. Vom avea continuu discuți despre compoziție, lumina și creativitate, dorind ca fiecare participant să-și dezvolte o afinitate atât pentru partea tehnică a fotografiei, cât și pentru latura ei artistică.

În primele cursuri vom parcurge și explica factorii tehnici – cum putem să facem uz cât mai bine de aparatura din dotare şi cum putem utiliza factorii tehnici pentru a realiza fotografiile dorite. După ce vom avea bine întipărite aceste cunoștințe tehnice, vom începe a ne dezvolta latura artistică, trecând în revistă principale genuri ale fotografiei și prezentând portofoliilor celor considerați maeștrii ai domeniului. Ne dorim astfel ca fiecare participant să aibă cunoștințe elementare despre orice tip de fotografie, dar în același timp să-și descopere stilul personal.

Toate explicaţiile tehnice vor fi însoţite de imagini proiectate, pentru a înţelege mai ușor schimbările apărute cu fiecare setări pe care o putem face. Vom vizualiza şi comenta constructiv imaginile realizate şi vom avea la dipoziţie un studio foto pentru a învăţa să lucrăm în acest mediu.

Fiecare participant va avea de realizat două proiecte fotografice pe parcursul acestui atelier, iar săptămânal se vor da diferite teme, toate urmând a fi discutate săptămânal la curs. Se dorește astfel urmărirea evoluției fiecărui participant și îndrumarea lui către rezultate din ce în ce mai bune.

Vom continua tradiția formării unei comunităţii a pasionaţilor de fotografie prin ture foto, întâlniri şi expoziţii de fotografie, culminând cu participarea în cadrul Festivalului de Fotografie //SECVENȚE.

Cursurile se vor desfăşura lunea între orele 18:30 – 20:30. Ne rezervăm dreptul de a modifica programul cursului, în funcţie de apariţia unor evenimente neprevăzute, dar cu obligaţia de a anunţa aceste schimbări în timp util.

Pe lângă cursurile teoretice, care reprezintă inima acestui curs, vom avea și ateliere tematice. Fiecare dintre aceste ateliere va avea o temă diferită, după cum urmează:

1. Atelier de portretretistică – Vom lucra atât cu lumină naturală, cât și artificială, pentru a realiza portrete care să reușească să transmită și personalitatea modelelor, nu doar frumusețea acestora. La acest atelier vom avea unul sau două modele profesioniste și echipamentul necesar fotografiei de studio.

2. Atelier de călătorie și peisaj – Acest modul va consta într-o excursie de una sau două zile, în funcție de posibilitatea participanților. Acolo vom capta frumusețea naturii, a peisajelor montane și originalitatea satului românesc. Unul dintre scopurile acestui atelier este acela de a prezenta modul de lucru al unui fotograf de călătorie și peisaj: pregătirea, alegerea locului și momentului potrivit, fluiditatea fotografiilor selectate pentru a spune povestea călătoriei etc.

3. Fotografia de stradă – Vom organiza ture foto în Ploiești, cu dorința de a capta cele mai inedite ipostaze stradale. Cu puțină atenție și mult simț artistic, aranjamentul unor banale țevi sau magazine, spontaneitatea oamenilor și mai ales îmbinarea conceptului de fine-art cu stilul documentaristic, vor avea ca rezultat fotografii de stradă dintre cele mai inspirate!

4. Proiect documentar – Pe toată durata acestui curs de fotografie, una dintre temele principale este realizarea unui proiect ce va consta într-o serie de imagini, cu scopul documentarii unui subiect dinainte stabilit. Aici dorim să vă dezvoltăm capacitatea de a vedea potențialul unui subiect, modul în care cercetăm detaliile din jurul lui și mai ales, modul în care îl fotografiem. La final, vom încerca să publicăm acest proiect într-o publicație tipărită sau on-line. Totul ține de implicarea voastră.

5. Fotografia noctură – La miez de noapte vom capta liniștea orașului, folosindu-ne doar de luminile lui artificiale. Un alt atelier, cu același subiect, se va ține la munte, departe de luminile civilizației. Aici vom fotografia stelele, iar dacă suntem destul de rezistenți, răsăritul.

6. Fotografia de produs – Vom intra pentru câteva ore în lumea fotografiei comerciale, aranjând decoruri și produse în studioul foto. Rezultatele vor fi discutate și analizate, încercând să aflăm cât mai multe despre acest stil.

7. Fotografie pe film și atelier de developare – Vă propunem să scoateți de la naftalină aparatul foto analogic, să alegeți filmul și să redescoperiți plăcerea declanșării și emoția primei role developate în camera obscură.

8. Lucrul în studio – Vă vom pune la dispoziție echipamentul necesar fotografiei de studio și vă vom ajuta să organizați o ședință foto cu model.

În cadrul Atelierului de Fotografie XVI sunt 8 locuri.

Cost total: 1200 lei; Pentru ca înscrierea să fie considerată valabilă este necesară achitarea unui avans de minim 400 lei. Pentru detaliile necesare plății, vă rugăm să ne contactați.
Contact: contact@escamonde.ro; 0741/533.132.

Participarea la oricare dintre atelierele practice, fără o înscriere la Atelierul de fotografie – Escamonde Ploiești, costă 300 de lei.

Mai jos puteți vedea câteva imagini exemple. Fotografiile abordează teme și subiecte diferite: peisaj, etnografie, portret, călătorie, arhitectură, nocturnă, documentară, strada, fotoreportaj, fine-art, fashion, eveniment. Toate imaginile sunt realizate de profesorul acestui atelier, Cătălin Munteanu.